Gerakan bawah tanah (myx)

Baru-baru nie terdapat satu gerakan bawah tanah di myx (berdasarkan bahasa, ia dipercayai dari negara jiran) yang sedang cuba sedaya upaya menjatuhkan Travian malaysia (mungkin dia ada dendam lama?). Berikut merupakan apa yang pemain tersebut tulis:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

sorry mencelah forum ally ini…nampaknya ramai orang dari indonesia yang
bermain di server msia speed…
bagi yang faham bahas saya..sila amati ayat yang saya ingin tujukan kepada
travianers
semalam saya kena diserang oleh sebuah kampung popnya hanya 57 dan dia
menghantar 201 askar belantan dalam masa 1 1/2 hari mustahil dia punyai askar
sebanyak ini!! percayakah anda!!!!
mustahil ader player yg punyai troops sebanyak ini dlm masa singkat!! nmpaknya
multi hunter sudah pecah tembelangnya.. yang mana konco2nya termasuk admin
travian yang boleh mengubah kuantiti tentera dan sumber sesuka hati… kerna
paswod admin pengubahsuaian dipegang oleh mereka…
buktinyaaa..apabila anda di banned kapasiti gudang anda akan jatuh yang mana MH
akan mengubah mengunakan paswod adminnya…
MH juga boleh memilih rakannya yang mana boleh meletak kuantiti troops sesuka
hati mereka…
ini bermakna player travian telah ditipu bulat2 oleh admin… buat penat sahaja
player yang bersengkang mata dan terlepas solat, mengaji dan mcm2 lagi… mmg
betul ini ini strategi marketing mereka untuk mengallakan player terpaksa
membeli gold bagi tingkatkan sumber mereka…tapi ini tiada keadilan!! biar main
sama-sama dari zero…

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Adakah memiliki 200 belantan dalam tempoh 11/2 hari adalah sesuatu yang mustahil bagi pelayan myx? Ini saya beri peluang pada otai2 travian yang jawab kerana saya tahu mereka ada jawapannya ^_^

Tolong bagi troops dan sumber? dari saya bagi 200, kan lagi bagus saya bagi 2 juta belantan terus, kan lagi cepat menang. Sebenarnya banyak kali orang kata admin tolong kawan2, mh tolong kawan2 dan sebagainya. Saya bercakap secara umum, asasnya adalah tidak mustahil perkara tersebut berlaku biarpun saya memantau penuh setiap pasukan travian (saya bukan berdiri di belakang kerusi team setiap masa). Tetapi, tahukah anda sepanjang Travian di malaysia, sama ada di speed server mahupun normal server, TIADA seorang pun pasukan travian yang pernah menang WW ataupun Penyerang terbaik. Setahu saya, pencapaian terbaik adalah pemegang WW. Adakah ini seperti kawan2 dapat kelebihan?

Malahan untuk pengetahuan pemain, Mh juga memiliki kuasa yang sangat terhad. Mereka pelaksana undang2, oleh itu hanya kuasa melibatkan undang2 diberikan kepada mereka. Seorang rakan saya sejak kecil ada bermain Travian (ramai yang kenal), tetapi tahukah anda sehingga hari ini, dia tidak pernah bermain travian sehingga tamat? Malahan saudara kandung saya sendiri (ramai juga yang kenal) juga bermain dan tidak pernah menamatkan permainan. Pelayan terbaru yang dia main, dia akhirnya berhenti bermain sebelum pertengahan permainan (artifak pun belum keluar) kerana kampungnya teruk diserang (kedua dua mereka memang pakar pemberontak server dan penggila perang).

Kawan2 dapat kelebihan? tolong jangan buat kelakar dengan saya ^_^

Ini pula post kedua pemain yang sama.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

last sessioan myx saya dapat juga sebegini..tapi lebih teruk dalam masa 2 hari
400 askar belantan ada pada sebuah kampong!!! masa tu saya sendiri yg kena
serang…memang MH/admin yang sengaja buat sebegini…
secara logiklaa…klu wat serangan 24 jam pun tak akan ader yang perolehi aska
yang byk dlam masa sesingkat ini!! lu fikirla sendiri..klu banyak akaun mungkin 20 pun x kkan MH x perasan?!! pasti kena block penghantaran resos!!
kerana MH terlalu zalim dan syok sendiri ramai player dah perasan perkara ini..
saya ader main di ukx dan ader player yang senasib dengan saya mengatakan bahawa
pemenang sudah ada walhal server baru berjalan sebulan!!!
daripada membazir wang baik kita sedekah pada fakir miskin lebih baik…
HQ travian ini berpusat di German … pada bulan lepas saya ader terbaca
newspaper.. (kerajaan German menolak pemakain tudung di negaranya)!!!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Untuk post kedua nie, semakin jelas tujuan pemain tersebut membuat fitnah. Saya serahkan kepada pemain untuk menilainya sendiri.

Jika anda rasa Travian menipu dan sebagainya, sila berhenti membeli emas dan teruskan bermain dengan percuma bersama rakan-rakan anda ^_^

Posted in Dari meja admin | 9 Comments

Ragam pemain

Sepanjang saya jadi admin, myx merupakan server yang paling banyak ragam di Malaysia. Pelbagai ragam sampai tak larat nak tulis rasanya. Yang sedihnya, kebanyakan ragam nie berlaku disebabkan kebijaksanaan mereka dan bukannya kerana kesilapan mereka. Baru-baru nie saya terima satu kes melibatkan pemain yang melanggar peraturan berikut:

§1.2 Kata laluan
Pemilik akaun tidak boleh memberikan kata laluan kepada mana-mana pemain dalam dunia permainan yang sama. Menggunakan kata laluan yang sama dengan pemain lain dalam dunia permainan yang sama juga tidak dibenarkan. Pelanggaran mana-mana peraturan ini adalah dianggap sebagai multi akaun, seperti yang dinyatakan dalam peraturan ini.

Yang bestnya, pemain nie tak nafikan dia log masuk ke akaun tersebut, tetapi memberikan alasan peraturan tersebut tidak mengatakan dia tak boleh terima, peraturan cuma kata tak boleh beri. Macam nie pun ada ^_^

Ada juga yang bagi alasan, 20% pemain berkongsi kata laluan (sebenarnya macam2 lagi peratusan dikemukakan kepada saya, maklum la, statistik berdasarkan pengiraan sendiri) dan oleh itu adalah tidak adil dia dikenakan tindakan. Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian, sama ada 20%, 30% mahupun 50%, langgar peraturan tetap melanggar peraturan dan anda perlu bertanggung jawab sendiri atas kesalahan anda, bukan macam kanak-kanak bagi alasan “Dia yang buat dulu, bukan saya” atau alasan “Abang amir yang ajak, adam ikut jeee”. Ia bukan alasan yang sesuai diberikan. Apabila anda melanggar lampu isyarat dan dikenakan saman, bolehkah anda kata “aisey tuan, hari2 saya nampak orang langgar lampu isyarat, tak adil la saya kena saman”? Jika ditangkap mencuri, boleh ke jawab “Tuan, pencuri kampung sebelah masih belum ditangkap, mengapa saya ditangkap?”.

Sekali lagi Tuan2 dan Puan2 sekalian, sama ada dunia Travian mahupun dunia sebenar, dah buat salah, bertanggung jawab la sikit. Dah dewasa atau masih kanak-kanak lagi? anda sendiri yang tentukan ^_^

Posted in Dari meja admin | Leave a comment

Tahukah anda?

Terdapat pilihan yang membolehkan anda bermain Travian 4 dengan resolusi rendah.

Memandangkan sebilangan pemain travian (terutamanya pemain asia) mengalami masalah loading (terutamanya peta) yang memakan masa, pihak travian telah menyediakan satu pilihan baru yang membolehkan pemain bermain dalam resolusi rendah.

Pilihan ini akan dilancarkan selewat-lewatnya minggu hadapan.

Bagi mereka yang mahu bermain dengan resolusi tinggi, pihak Travian akan menyediakan pek grafik untuk memastikan kelancaran permainan. Kami akan membuat pengumuman sebaik sahaja pek grafik telah disediakan.

Posted in Travian | 7 Comments

Blogger

Bagi meluaskan rangkaian blog ini serta memberi penghargaan kepada blogger2 yang menyokong travian, kami akan memaparkan pautan ke blog pemain seperti yang anda lihat di sebelah kanan halaman.

Oleh itu mana2 pemain yang memiliki blog @ laman web sendiri boleh memberikan pautan ke laman web di bahagian komen dibawah :)

p/s jika anda memiliki gelaran khas di forum.travian.com.my (i.e ww winner, ww holder, dll),  sila emailkan pautan blog anda ke admin@travian.com.my dengan email yang digunakan untuk mendaftar akaun forum.

Posted in Dari meja admin | 20 Comments

Battle Of The King (3x version)

Setelah bersusah payah dan berhujah kaw2 liaw, akhirnya berjaya juga memulakan semula server myx. Memandangkan ia mungkin merupakan server 3x terakhir dalam versi T3 (tak mungkin diorang nak dgr hujah saya sampai 2 kali), saya dan team berhasrat untuk melihat siapakah juara terhebat yang mampu menguasai dunia speed dalam versi T3 dan bermulalah Battle Of The King (speed version). Ketika menulis artikel ini, saya sebenarnya masih belum finalize lagi feature untuk Battle Of The King nie. Ini kerana pada awalnya, ia dirancang untuk server normal (my1), so terpaksa la buat sedikit sebanyak pindaan dan maybe next week saya akan umumkan detail.

Tetapi secara asasnya, kalau tgk pada nama, mesti la nak cari King atau Raja yang mampu menguasai sepenuhnya dunia T3 untuk speed version. Memandangkan terdapat sponsor dari syarikat dan orang perseorangan (team yang mahu nama dirahsiakan), so ada la hadiah sikit2 sebagai pemanis dan pemberi semangat :)

Selain itu, untuk pertama kalinya pelbagai contest juga akan diadakan dalam server ini. Contohnya, kami akan mengadakan contest pemanjat mingguan untuk minggu 5, penyerang mingguan pada minggu ke 9, pembela mingguan pada minggu ke 13 dan lain2 (semua ini masih belum finalize). Hadiah contest? mesti la emas :)

Ada juga team yang kata, memandangkan cuma ada satu tempat untuk juara, semua akan cuba menjadi juara dan akan menyebabkan pelbagai ketidakstabilan berlaku yang mana akan byk tikam menikam dan tiada kerjasama antara otai2. So, untuk mengurangkan kemungkinan ini, pemain yang menang akan diberi satu ruang khas di forum untuk memperkenalkan rakan2 yang turut sama berjuang (gambar dibenarkan). Di samping itu, jika pemain atau persekutuan yang menang memiliki blog atau laman web, link ke blog atau laman web mereka akan dimasukkan ke blog ini dan ia akan dikekalkan.

So? tunggu apa lagi? kumpul balik rakan2 anda, buat team terbaik, rancang baik2, nie dah last nie :)

p/s saya tgh kumpul hujah untuk memujuk HQ adakan satu server normal untuk T3, kali nie untuk cari Raja server normal. Harapnya berjaya!!

Posted in Dari meja admin | 11 Comments

Tahukah anda?

Emas percuma mudah diperolehi di Travian 4.

Pilihan ini membolehkan pemain menukarkan Perak kepada Emas atau Emas kepada Perak. Perak boleh diperolehi dari pertukaran Emas ke Perak, hasil pengembaraan atau penjualan barang di bahagian Lelong.

Oleh itu, pengembaraan adalah sangat penting. Hasil yang diperolehi dari pengembaraan boleh membantu anda menjana Perak. Terus menerus menjual barang membolehkan anda mendapatkan emas percuma dengan tetap. Emas yang boleh digunakan untuk menguatkan kampung anda :)

Posted in Travian | 1 Comment

Penghulu Natar

Hari nie saya baca paper, tiba2 terbaca artikel berkaitan rumah Penghulu Natar. Terus terfikir, Penghulu Natar mana plak nie?

Inilah dia rumah Penghulu Natar atau Penghulu Abdul Ghani Abdul Majid yang terletak di Jalan Permatang Serai, Merlimau Melaka. Rumah ini dibina pada tahun 1894 (ada yang kata 1834, 1920, dll tapi 1894 yang official) oleh Penghulu Abdul Ghani, penghulu lapisan kedua daripada penghulu asal iaitu bapanya sendiri yang membuka perkampungan Merlimau pada 1880. Nama rumah ini diambil sempena nama anaknya Penghulu Md. Natar Abdul Ghani dan merupakan salah satu warisan kebanggaan anak Melaka.

So kawan2, ini bukan rumah Maharaja Natar, jgn pergi cata plak ^_^

 

Posted in Dari meja admin | 6 Comments